Prövning i kurs Vuxenutbildning, ansökan

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Information kring Prövning i kurs

Prövning innebär att dina kunskaper i en hel kurs bedöms och betygsätts utifrån de nationellt fastställda kunskapskraven.
Betygsskalan är A-F, där A är högsta betyg. Du som redan har kunskaper i ett ämne och/eller föredrar mycket självständiga studier kan få betyg genom att göra prövning på hela kursen. Prövning kan ske även om du tidigare fått betyg i samma kurs.

Vem kan göra en betygsprövning

Du kan göra en betygsprövning som vuxen från och med den 1 juli det år du fyller 20. Om du har avslutat gymnasieskolan med ett examensbevis eller ett studiebevis kan du göra en prövning oavsett hur gammal du är. I en prövning bedöms och betygssätts dina kunskaper i en hel kurs utifrån de nationellt fastställda kunskapskraven i Skolverkets ämnesplaner/kursplaner. Du kan pröva i en kurs på grundläggande eller gymnasial nivå samt i svenska för invandrare (sfi). Prövningen görs vid ett bestämt tillfälle.

Hur görs prövningen

Du arbetar helt självständigt med din kurs och har inte möjlighet till lärarstöd under inläsningsperioden. Prövningen gäller alltid hela kursen.
Efter anmälan kontaktas du av skolan för att bli informerad om kursen och vilka moment som ingår i prövningen.

Vad kostar det att göra en prövning?

Prövningen är avgiftsfri för dig som har läst på kommunal vuxentubildning tidigare med betyg F/IG i kursen. Tidigare betyg (F/IG) ska alltid bifogas anmälan för att prövningen ska vara avgiftsfri.
Alla andra betalar 500 kronor för prövningen. Betalning sker vid prövningsinstruktionstillfället. Betalningen görs i receptionen på Vadsboskolan. Du får då ett kvitto att visa upp för läraren. Observera att receptionen ej tar kontanter!

Ditt betyg från prövningen och antagningsreglerna till högskolan

Det finns antagningsregler för alla utbildningsformer, till exempel för högskola/ universitet och yrkeshögskola. Innan du anmäler dig till en prövning bör du ta reda på om du kan använda ditt betyg från prövningen på det sätt som du har tänkt dig. För att få information om antagningsregler kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare. På Webbplatsen för anmälan till högskola och universitet www.antagning.se hittar du information om de antagningsregler som gäller för högskoleutbildningar.

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa